Rabu, 20 November 2013

Taufan Haiyan : Balasan Allah Kerana Meruntuhkan Masjid

Assalamu'alaikum .
Dengan nama Allah yang menggerakkan jari untuk menaip .

Taufan Haiyan-Filipina .
Kita sadis dan simpati melihat bencana alam yang menimpa Filipina baru-baru ini . Taufan Haiyan telah meragut banyak nyawa dan memusnahkan harta benda . Kini wilayah tengah Filipina ini bagaikan padang jarak padang tekukur selepas dibadai Taufan Haiyan yang merupakan ribut paling kuat di dunia tahun ini .


Taufan yang dahsyat tersebut mencetuskan ombak besar seperti tsunami yang melanda pulau-pulau di Filipina sejak Jumaat lalu . Taufan Haiyan turut mengakibatkan kemusnahan teruk di sekurang-kurangnya enam daripada 7,000 kepulauan di negara itu dengan Leyte , Pulau Samar , dan bahagian utara Cibu paling teruk terkesan .Mungkin ini balasan daripada Allah yang menimpa negara tersebut setelah sebuah masjid diruntuhkan bagi digantikan dengan sebuah kompleks membeli-belah di Manila pada September yang lalu . Lalu Allah menurunkan bala dengan kelajuan angin 315km/1jam di mana yang terkuat sekali di dunia pernah dicatatkan .
Dalam kejadian perobohan masjid tersebut , pergolakan telah berlaku bagi mempertahankan masjid tersebut dan dikatakan 3 orang yang mati dalam kejadian pergolakan tersebut . Abdelmanan Tanandato , seorang pemimpin Islam berkata , tiga orang terbunuh dalam pergolakan - Yakob Macalnas 37 , Hakim Usman 30 , dan Rajid Batalo . Beliau berkata Macalnas meninggal dunia di Hospital San Juan de Dios daripada dua luka tembakan manakala Usman dan Batalo terbunuh di tempat kejadian .


Penduduk cedera apabila polis melepaskan tembakan amaran menguatkuasakan perintah untuk merobohkan masjid pada masyarakat Islam di daerah Baclaran dan melepaskan tembakan bagi menentang penduduk yang mempertahankan masjid tersebut .

Salah seorang hamba Allah berkata :
"They destroy the mosque , Allah gave them instant disaster , they said "oh we have this kind of typhoon every year so nothing to do with Allah curse" . But they forget to open their eyes and see how many victim dead this time , it's not normal and it should be remembered ." 
Jadi , tuntasnya , kita janganlah buat perkara yang mengakibatkan kemurkaan Allah . Lebih-lebih lagi kita sebagai orang yang memegang gelaran Ahlullah , kalau kita buat apa yang Allah larang , nampak sleklah . Nama Ahlullah , tapi buat apa yang Allah tegah . So , fikir-fikirkanlah , dan selamat beramal !

Wallahu a'lam :)

0 comments: